Składniki:
- Małże – 1 kg
- masło – 1/2 kostki
- cebula – 2 dymki ( jak nie ma 1 średnia )
- czosnek – 2 ząbki
- wino – 1 lampka
- pietruszka nać – 1 pęczek
- sól do smaku
Zaczynamy od umycia i sprawdzenia małży. Małże musza być zamknięte po puknięciu w skorupę musza się zamknąć. Jeżeli małża się nie zamyka, wyrzucamy. Do garnka wrzucamy masło na którym smażymy posiekana w kostkę cebulę, dodajemy wyciśnięte ząbki czosnku. Następnie dodajemy lampkę wina i przez minutę gotujemy. Po zagotowaniu dodajemy małże i połowę natki pietruszki oraz odrobine soli. Garnek zamykamy i czekamy ok 7 minut. Po tym czasie dodajemy pozostałą część pietruszki mieszamy i przykrywamy na kolejne 5 – 7 minut do otwarcia wszystkich małży. Możemy podawać je z grzankami.
Smacznego!