Składniki:
- Żabnica 300g
- ziemniaki 300g
- pomidory koktajlowe – 10 szt.
- oliwki zielone – 8 szt.
- gałązka rozmarynu
- ząbek czosnku – 2 szt.
- bułka tarta – 2 łyżki
- oliwa – 2 łyżki
- natka pietruszki – 1 łyżka
- sól i pieprz do smaku
Zaczynamy od ziemniaków obieramy, gotujemy od zagotowania wody przez około 7 minut. Po ugotowaniu odlewamy. Z Żabnicy usuwamy błonę. Następnie nacinamy wzdłuż kręgosłupa z obu stron. Na dno blachy wlewamy oliwę, kładziemy rybę oraz ziemniaki, mogą być zimne, ciepłe a nawet gorące. Do nadania aromatu dodajcie igły rozmarynu. Do wzbogacenia dania dodajemy oliwki zielone, czarne lub kalamata oraz pomidorki koktajlowe. Rybę skrapiamy oliwą oddając sól , pieprz, wyciśnięty czosnek oraz natkę pietruszki, natka może być mrożona. Pieczemy przez około 18-20 minut w 180 stopniach z funkcją termo obiegu.
Smacznego!