Składniki: Żabnica 300g ziemniaki 300g pomidory koktajlowe – 10 szt. oliwki zielone – 8 szt. gałązka rozmarynu ząbek czosnku – 2 szt. bułka tarta – 2 łyżki oliwa – 2 łyżki natka pietruszki – 1 łyżka sól i pieprz do smaku Zaczynamy od ziemniaków obieramy, gotujemy od zagotowania wody przez około 7 minut. Po ugotowaniu […]
Czytaj więcejMore TagMałże – przepis Pani Elizy
Składniki: Małże – 1 kg masło – 1/2 kostki cebula – 2 dymki ( jak nie ma 1 średnia ) czosnek – 2 ząbki wino – 1 lampka pietruszka nać – 1 pęczek sól do smaku Zaczynamy od umycia i sprawdzenia małży. Małże musza być zamknięte po puknięciu w skorupę musza się zamknąć. Jeżeli małża […]
Czytaj więcejMore TagPstrąg – przepis Pana Jarka
Składniki: Pstrąg – 2 szt. masło 1/2 kostki oliwa – 1 łyżka cebula – 3 średnie główki ryż – 250 g kurkuma – 1 łyżeczka sól i pieprz do smaku Pstrągi myjemy, nacinamy skórę i przyprawiam sól, pieprz. Na maśle podsmażamy pokrojoną w piórka cebule dodając sól i pieprz. Po zarumienieniu cebuli wkładamy ( ile […]
Czytaj więcejMore TagKrewetki surowe – przepis Pani Leny
Składniki: 1 kg świeżych krewetek 6 dużych ząbków czosnku 1 ostra papryczka chilli 3 łyżki klarowanego masła 1 cytryna Sól do smaku Na patelni rozgrzewam masło klarowane , następnie dodaję starty na małej tarce czosnek oraz pokrojoną papryczkę chilli. Zawsze trzeba wcześniej sprawdzić jak bardzo ostra jest papryczka bo może wystarczy dodać jej połowę, mieszam […]
Czytaj więcejMore Tag