Kontakt telefoniczny 781 414 545

Małże – przepis Pani Elizy

Składniki:

  • Małże – 1 kg
  • masło – 1/2 kostki
  • cebula – 2 dymki ( jak nie ma 1 średnia )
  • czosnek – 2 ząbki
  • wino – 1 lampka
  • pietruszka nać – 1 pęczek
  • sól do smaku

Zaczynamy od umycia i sprawdzenia małży. Małże musza być zamknięte po puknięciu w skorupę musza się zamknąć. Jeżeli małża się nie zamyka, wyrzucamy. Do garnka wrzucamy masło na którym smażymy posiekana w kostkę cebulę, dodajemy wyciśnięte ząbki czosnku. Następnie dodajemy lampkę wina i przez minutę gotujemy. Po zagotowaniu dodajemy małże i połowę natki pietruszki oraz odrobine soli. Garnek zamykamy i czekamy ok 7 minut. Po tym czasie dodajemy pozostałą część pietruszki mieszamy i przykrywamy na kolejne 5 – 7 minut do otwarcia wszystkich małży. Możemy podawać je z grzankami.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to top